In de uitgave van 12 juni 2018 van het blad Rijn en Veluwe is een dubbelinterview opgenomen met de het bestuur van onze fotoclub. De tekst is hieronder integraal overgenomen.

 

 

 

OOSTERBEEK – Misschien heb je er nog niet eerder van gehoord, maar de Camera Club Oosterbeek bestaat al sinds 1956. “Het doel is het ‘bevorderen van goede fotografie’, aldus de statuten”, zegt huidig voorzitter Martin Kohrman. “En dan creatieve fotografie in het bijzonder.”

Een keer per maand, op de tweede maandag van de maand, komen de veertien leden van de club bijeen in het filmhuis van Oosterbeek om daar te praten over en te kijken naar elkaars foto’s. “Soms hebben we een bepaald thema, zoals de selfie of kleur of natuurfotografie, maar er zijn ook avonden dat het werk dat je laat zien helemaal vrij is.”
Kan iedereen zomaar lid worden van de club? “Je moet natuurlijk wel een passie voor foto’s maken hebben”, vindt oud-voorzitter Ada van Heest. “Een fotografisch oog is belangrijk. Het moet wel het niveau van de vakantiekiekjes overstijgen, daarnaast moet je het ook leuk vinden om naar foto’s van anderen te kijken en feedback te geven en te krijgen. Maar we zijn allemaal wel hobbymatig bezig met foto’s, we blijven amateurs.”
Zelf kwam Martin bij de Camera Club terecht door de vele foto’s die hij van zijn kinderen maakte. “Tegenwoordig maak ik veel natuurfoto’s, van libelle’s bijvoorbeeld. Het is een echte uitdaging om scherpe foto’s te krijgen, omdat libelle’s zo vluchtig zijn. Ik maakte veel foto’s, maar had weinig verstand van printen. In 2016 zag ik in De Klipper een tentoonstelling van de Camera Club Oosterbeek. Zo ben ik er terechtgekomen.”
“De gemiddelde leeftijd van leden van de club zakte direct met veertig jaar”, grapt Ada. Zelf maakt ze veel foto’s op reis. “Zeven jaar geleden, toen mijn kinderen zelfstandig werden, ben ik lid geworden. Ik wilde meer verdieping en feedback op mijn foto’s krijgen. Ik schrok in het begin van de technische discussies. Ik had geen verstand van scherptediepte en dat soort dingen.”
Tegenwoordig gaat alles bijna digitaal, maar op een clubavond moeten de leden zelf geprinte foto’s meenemen. “We bekijken niks op een scherm. Iedereen moet foto’s meenemen met een achtergrond of lijst.” Is het soms niet heel spannend wanneer anderen jouw foto beoordelen? “Jazeker en het gebeurt echt wel eens dat je denkt een geweldige foto te hebben gemaakt, maar dat de anderen het echt niet zien.”
Martin is sinds kort weer begonnen met analoge fotografie, donkere kamers en al. “De oudere leden, die die periode echt hebben meegemaakt, verklaren me voor gek. Het is wel veel meer werk, maar het heeft iets.”

Geschreven door Michiel Moerdijk