Fotografielezing
 

Op 11 december jl. was Diana Bokje te gast bij de Camera Club Oosterbeek; een avond waarbij leden van de Fotobond gratis toegang hadden. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de afdeling Gelderland-Zuid. Het effect bleef niet uit; we mochten veel persoonlijke leden en leden van vijf fotoclubs ontvangen. Het was “volle bak” in de Kultuurwerkplaats in Oosterbeek; een ruimte waar iedereen ontspannen van de voordracht kon genieten.
Diana begon met het doel dat elke fotograaf eigenlijk wel heeft “je wilt mensen graag ontroeren met boeiende fotografie, die inhoud heeft”. Tijdens haar het verhaal legde ze steeds op andere facetten de nadruk en diepte deze uit. Eerst wat algemeen zoals “kijken naar een foto is cultureel bepaald” en “de inhoud van het rugzakje van elke fotograaf is mede bepalend voor (de beoordeling van) het eindresultaat”.
Daarna kwamen er vele foto’s met allemaal hun eigen verhaal; Diana betrok het publiek in de bespreking van de foto’s; de verschillen in inhoud van de rugzakjes werden voelbaar.
Zelf maakte Diana tijdens de bespreking de nodige facetten van het doel concreet; een greep: “Wie wil je raken”, “welke beeldtaal gebruik je”, “de gemiddelde kijker ziet ongeveer 30 % van het beeld, de rest wordt er bij gemaakt”, “wat heb ik gezien” en “Fotografie kan je helpen om anders met dingen om te gaan”.
Als toetje werd er een tiental foto’s van leden van de Camera Club Oosterbeek door Diana besproken, dit keer ook met vragen aan de fotograaf: “hoe heb je het idee bedacht”, “heb je een plan gemaakt”, ”wat heb je meegenomen in je gedachten tijdens het proces”
Diana heeft ons nieuwsgierig gemaakt, dat leidt tot zelfreflectie.
 
Decemberlezing 2023 door Diana Bokje.

Geschreven door Michiel Moerdijk